Kerk Renesse

foto kerk renesse zeelandDe gotische Jacobuskerk aan de Lange Reke in Renesse dateert uit 1506 en is een blikvanger in het centrum van Renesse. Het hoofdaltaar in de kerk was gewijd aan Jacobus de Meerdere, de heilige van Santiago de Compostella. De kerk in Renesse is opgenomen in de eeuwenoude pelgrimsroute naar Spanje.

De preekstoel in de kerk in het centrum van Renesse dateert uit de 17de eeuw en komt uit de kerk van Elkerzee die bij de watersnoodramp zwaar beschadigd werd en niet meer herbouwd is. In de beschilderde ijzeren kist (17de eeuw) die naast de preekstoel staat, werd vroeger het zilver voor het avondmaal bewaard. Het orgel in de kerk dateert uit 1882 en telt 930 orgelpijpen. De kerk beschikt over vijf rouwborden, twee wapenborden en 23 losse wapentjes, alle uit de tweede helft van de 18de eeuw en gelden als een zeldzame verzameling in Zeeland.

Toren Kerk Renesse

In de toren hangt een luidklok uit 1458 met als randschrift: Salvatrix seculi, Stella maris succure ora nobis (Redster der eeuw, Sterre der zee wees onze hulp). Aan de noordzijde van de kerktoren bevindt zich de aangebouwde achtkantige traptoren. Samen met de kerktoren verbeelden deze Maria met kind.

Je kunt in juni op woensdagochtend en in juli en augustus ook op zaterdagochtend de toren beklimmen.

De kermis van Renesse wordt van oudsher altijd omstreeks 25 juli, de naamdag van Jacobus, gehouden.

 
© VakantieZeeland.tv – Renesse | Kerk Renesse